23948sdkhjf

Store butikker støtter strammere tobakslov

En række idéer til at skærpe lovgivningen på tobaksområdet møder opbakning fra de store butikskæder og politikerne. De små kiosker frygter dog effekterne.

Gem cigaretter væk under disken i butikkerne. Gør dem dyrere. Og kræv, at de butikker, der sælger dem, skal have en særlig godkendelse.

Det er nogle af de forslag, der er på banen på tobaksområdet. Strammere lovgivning skal føre til et lavere salg af cigaretter og lignende varer, så Danmark får en røgfri generation i 2030.

Forslagene kom blandt andet onsdag fra De Samvirkende Købmænd, der er en sammenslutning af 1400 store og små butikker og supermarkeder, herunder Rema 1000, 7-Eleven og tankstationerne Circle K.

Idéerne tages godt imod af Kræftens Bekæmpelse og partierne på Christiansborg.

- De er gode, fordi de tager afsæt i det vigtigste problem - nemlig at alt for mange dør af tobak, mens for mange børn og unge begynder at ryge, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Og også de store supermarkedskæder bakker op om ny lovgivning - også selv om den rammer dem selv.

Dansk Supermarked, der står bag Netto, Føtex og Bilka, støtter den røgfri ambition, så længe reglerne er lige for alle, fortæller pressekonsulent Kasper Reggelsen.

I Coop, der blandt andet har kæderne Fakta, Brugsen og Irma, erkender man, at man nogle gange er en del af problemet, så man vil også gerne være en del af løsningen.

- Vi vil gerne være med til at ændre rammebetingelserne, så man for eksempel flytter tobakken, så den ikke står tydeligt fremme.

- Det kunne også være at hæve afgifterne, for det er noget af det, der har en stor effekt ifølge forskningen, siger Signe Frese, chef for social ansvarlighed hos Coop.

Kæderne er dog ikke klar til at tage selvstændige skridt mod mindre tobakssalg.

- Hvis vi selv holder op med at sælge, ville det ikke rigtig nytte noget, for dem, der køber cigaretter, går et andet sted hen efter produkterne, og så er vi lige vidt i forhold til folkesundheden, siger Signe Frese.

I brancheforeningen for de små kiosker, Nærbutikkernes Landsforening, er man dog bekymret for, om de nye regler vil ramme dem hårdere.

- Forslaget om at gemme cigaretter og tobak væk under disken kan lyde som en nem løsning. Det er det måske også for de store butikskæder.

- Men for nærbutikken og tankstationen, der i forvejen har vanskeligt ved at få det hele til at hænge sammen, er det et forslag, der kan have betydning for, om butikken overhovedet kan løbe rundt, siger direktør Martin Schjøth i en pressemeddelelse.

Forslagene diskuteres torsdag i det såkaldte tobakspartnerskab, hvor sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og detailbranchen mødes.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109